Blázni zomierajú

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Úvodný komentár

Možno sa vám môže zdať divné, ako môže niekto natočiť komediálny seriál o vojne, ale on to vlastne ani moc seriál o vojne nie je, Aspoň nie z tej stránky, že by si z nich robil srandu. Haló, Haló je paródiou na veľa vojnových filmov a televíznych seriálov o vojne.
všetci zo seriálu Allo Aloo - Haló Haló Úspech seriálu, ktorý je v rebríčku anglických komédií na 13. mieste a zožal obrovský úspech i vo Francúzsku, pretože sú Francúzi terčom najviac posmeškov a paródií, ukazuje, že scenáristi Jeremy Lloyd a David Croft odviedli dobrý kus práce.

René Artois, majiteľ kaviarne v Nuvionu, s nacistami obsadenom Francúzsku, „skúša“ svoje servírky, podlieza Nemcom, a snaží sa, aby mu žena Edit neodháňala hostí z kaviarne príšerným spevom. Jeho kľud však naruší partizánka Michelle Dubois, ktorá mu oznámi, že jeho dom sa stane sídlom odboja nuvionské oblasti. René, rodený zbabelec, by rád tuto službu vlasti odmietol, ale Michelle "ktorá nikdy nič neopakuje" mu nedáva na výber. Jeho prvá úloha je ukryť dvoch anglických letcov a postarať sa aby sa dostali v poriadku do rodné vlasti. A tak sa začne dej zamotávať. Miesto toho, aby si užíval si dlhonohou Yvette, a mrňavou Mariou, musí pomôcť plukovníkovi von Strohmovi ukrývať obraz "Padlej Madonny s veľkými balónkami" od von Clompa, ktorý bol ukradnutý z tunajšieho zámku a ktorý má byť zdrojom obživy nacistov po skončení vojny, odrážať útoky prihriatého poručíka Grubera a nezblázniť sa z "starej móry", ako láskavo nazýva svojú svokru, ktorá už pekných pár rokov dožíva v pokoji nad kaviarňou.

Seriál si veľmi hrá z jazykom, čo sa bohužiaľ takmer vytratilo z českého dabingu, lebo v origináli hovoria francúzske postavy s prehnaným akcentom, zatiaľ keď hovoria anglicky, hovoria hroznou strojnou Oxfordčinou :) Čo bolo v českom dabingu zachované je spôsob akým sa dorozumievajú Angličania - napr. slávne "bodré podoledne", strážnika Crabtreeho. Takmer každá postava v seriáli má nejakú svoju frázu, ktorou minimálne raz v každom diele opakuje, viď Reného "Ty huso všech hus" - takto oslovuje Edith, keď ho načape s niektorou zo servírok, von Strohmova nadávka "Pse! Prase! Hyeno!" či Michellinino "Dobře poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat".

Obrovskú popularitu seriálu demonštrovala verejná odozva, keď mal predstaviteľ Reného Gordon Kaye v januári 1990 ťažkú autonehodu. Nehoda sa stala len pár dní po tom, keď noviny verejne odhalili Gordonovú homosexualitu. Do nemocnice, kde bol ošetrovaný prišli tisíce správ a prianí skorého uzdravenia. Kaye sa pozoruhodne rýchlo zotavil, a už 6 mesiacov po nehode bol späť na plátne.

I keď je seriál humorom pestrý, bolo by nesprávne si nepripustiť, že seriál občas stráca se v stereotypoch akože: Francúzi sú posadnutý sexom, Nemci neschopní urevanci a Angličania naškrobení hlupáci.

"Allo Allo" - Haló Haló | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014